Sessió de Cinema ‘A tiro limpio’, Un film de Francisco Perez-Dolz (1963)

La pel·lícula va ser presentada el passat 18 d’Octubre per Ramon Espelt, escriptor i estudiós de cinema, qui ha publicat un llibre titulat Ficció criminal a Barcelona 1950 – 1963en el qual s’analitzen molts films del període entre els que està A tiro limpio. El presentador va comentar que el cinema negre rodat a Barcelona es va concentrar sobretot en el període esmentat. Després, la generalització de la televisió, que programava sèries policials, va desviar l’interès del públic i les productores de cinema varen reorientar els seus esforços cap als westerns.
També va subratllar la importància de la censura, tant en el transfons polític, com especialment en el dels temes relacionats amb el sexe. Va explicar que es van censurar escenes en les que s’insinuava una relació homosexual entre Martín i Antoine així com alguns plànols corresponents a l’assalt al meublé en els que les dones anaven lleugeres de roba.
Sobre el tema dels maquis va dir que algunes escenes estan inspirades en accions de Quico Sabaté i Josep Lluís Facerias però que de cap manera es pot associar el film A tiro limpio a un relat històric sobre el tema.
En aquest sentit una intervenció del públic va comentar les dimensions del moviment guerriller que es va desenvolupar en l’Estat espanyol en els anys de postguerra i va subratllar les diferències entre el tipus d’accions dels maquis llibertaris catalans com Sabaté, Facerias o Caracremada, que feien incursions des de França actuant en zones urbanes de Catalunya, i les dels maquis de l’interior de la Península que responien a un enquadrament més militaritzat i actuaven sobretot en zones rurals.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s